Fältvandring på Orust lockade ett trettiotal lantbrukare

Text: Marie Svärd

En fältvandring med fokus på betesdrift som gynnar både kor eller andra betesdjur och mångfalden i landskapet, hölls på Häröds gård, Orust den 9 juli. Intresset var stort och ett trettiotal personer var på plats. Flera var etablerade lantbrukare på Orust och Tjörn, andra var mer nyblivna och några hade rest lite längre. Gemensamt var nyfikenheten och intresset för en betesdrift som är gynnsam för alla inblandade. Samtalen kretsade kring allt från veketåg till stängsling och skogsbete när Gunnar Thelin delade med sig av sin kunskap.

Gunnar Thelin pratar om eken som bärande element i det savannartade och rika landskap som funnits historiskt på dessa breddgrader. Foto: Marie Svärd

Fältvandringen anordnades inom projektet “Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald” och hölls hos Thomas Ivarsson på Häröds gård på Orust den 9 juli 2025. På gården fanns tidigare mjölkkor, men sedan många år tillbaka tar Thomas emot en grupp kor från Bjällansås gård på Bokenäs, som betar på markerna. Under senare år har Thomas arbetat efter en betesplan och markerna har delats in i fållor. Under fältvandringen fick vi se hur en fålla som inte betats sedan i början av maj ser ut jämfört med en som betats nyligen. Vi fick chans att prata om de olika gräsen som gynnas av bete, och sådana som är mindre önskvärda, som veketåg och tuvtåtel.

Thomas Ivarsson, markägare, till vänster och Gunnar Thelin, växtekolog, till höger. Foto: Marie Svärd

Gunnar Thelin inledde med att berätta om regenerativt lantbruk, som i själva verket handlar om att härma naturliga processer och det vitala tillstånd som fanns i naturen när vi hade stora betesdjur i landskapet, som höll ihop i stora, täta grupper för att skydda sig från rovdjur. Idag betyder det att vi får agera herdar i större utsträckning, genom att styra betesdjuren med stängsel och se till att de inte stannar för länge på samma ställe. Framför allt behöver vi se till att marken får vila ordentligt innan djuren kommer tillbaka till samma fålla.

Vi fick se olika slags betesmarker, pratade om olika vattenlösningar, hur ytterstängsel bör ordnas så att det är stabilt och håller länge, medan temporära fållor kan skapas med en enkel tråd på rulle. I alla fall om det rör sig om kor. Vi pratade också om vikten av att låta djuren få tillgång till skog, och fördelarna att ha djuren i skogen. Vi pratade om vatten i landskapet och om hur mycket bättre klimat vi får om vi låter gräset växa högt och skogen vara lagom gles och varierad.

En sak som ofta kommer upp när man pratar biologisk mångfald är det här med örter som trivs på avmagrade marker. Det finns en rädsla för att sådana arter ska utkonkurreras av gräs om det blir för mycket näring i marken. Detta har lett till att ökad produktivitet ses som ett hot mot mångfald i stort, vilket enligt Gunnar Thelin (som också hänvisar till Jena-experimentet i Tyskland) är ett resonemang som leder oss fel. Ökad produktivitet, som då omfattar ökat energiflöde ner till livet i jorden, leder också till ökad total mångfald, inte minst under jordytan. Jordens hälsa avspeglar sedan livskraft och mångfald ovan jord. Det är dock viktigt att inte ta genvägen via konstgödsel, som kortsluter jordekosysemet, utan istället samverka med betande djur eller andra metoder som bygger upp naturens inbyggda funktioner.

Stort intresse hos lokala lantbrukare

Det var mycket glädjande att se hur många som valde att spendera en eftermiddag ute i markerna denna julieftermiddag. Hela 30 personer var på plats under hela passet mellan kl 13 och 17, och några dröjde sig kvar för samtal ännu längre. Eftersom de flesta höll på med lantbruk i en eller annan form är förhoppningen att samtalen och erfarenhetsutbytet kan fortsätta, och att flera åkte hem med inspiration för att testa nya betesstrategier.

Flera personer som deltog vid fältvandringen är engagerade i projektet Vatten i våra landskap, som verkar kring Orust och Tjörn för att återskapa naturens kylande kretslopp. Det blev väldigt tydligt att det finns stor potential i att jobba med betesdjur i landskapet för att gynna små och stora vattenkretslopp, hålla kvar vatten i marken och även kyla klimatet, inte minst lokalt.

Mer information

Fältvandringen på Youtube

Projektet Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald

Projektet Vatten i våra landskap

Bjällansås kött AB

Projektet Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald

Finansieras av EU via Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland









 
Nästa
Nästa

Pilotstudie bekräftar vinsterna med regenerativt lantbruk