Utbildning och lärande

Foto: Svensk Kolinlagring

Illustration från kursen Regenerativt Jordbruk av Svensk Kolinlagring och Baltic Sea Action Group.

Kurser och utbildningar uppstår ofta utifrån ett behov, och vem som helst kan ta initiativ till att arrangera en träff eller kortare utbildning. Här lär vi tillsammans! Det har hänt ett flertal gånger att lantbrukare bjudit in till en helg med det regenerativa i fokus, och det behövs inte så mycket mer än ett gäng aktiva och engagerade människor för att det ska bli bra. Håll utkik i Facebookgruppen “Nordiskt nätverk för regenerativt lantbruk” och här på webbplatsen för att se vad som händer.

Regenerativt som begrepp och idé fångas upp av allt fler utbildningar och sammanhang, inom både folkbildning och akademi, och inom vitt skilda ämnen. Nedan listas några exempel.

Regenerativt lantbruk och Holistic Management på Bäckedals folkhögskola

Det finns en folkhögskolekurs på Bäckedals folkhögskola i Sveg, som varit drivande i att utbilda nyfikna pionjärer i regenerativt lantbruk, sedan första kursomgången 2020. Idag är det runt 150 personer som gått kursen. Kursledarna är aktiva både som lantbrukare, lärare och inom den regenerativa rörelsen i stort. Kursen ges på distans 50%, med några fysiska träffar per termin.

Kursen vänder sig till dig som vill lära om hur du kan bidra till livskraftiga ekosystem och en ökad biologisk mångfald i din omgivning. Den vänder sig till dig som vill få kunskaper om regenerativt lantbruk – hur du kan producera mat och andra förnödenheter i samklang med naturen.

Kursen är även till för dig som vill reflektera över vad som är viktigt i livet och som vill få ökad förståelse för hur du kan fatta beslut och agera med hänsyn taget till helheten – dig själv, människorna omkring dig och omgivande natur.

Kursen riktar sig både till dig som har en pågående verksamhet eller en plats på jorden som du vill utveckla vidare, och till dig som har, eller söker idéer och vägar mot framtiden.”

Mer information om Bäckedalskursen och hur man söker

Kurs i EOV - att läsa landskap

EOV - Ecological outcome verification - är ett verktyg som från början är utvecklat av Savory Institute för att bedöma och mäta om gräs- och hagmarker brukas regenerativt. Se https://savory.global/land-to-market/eov/. Verktyget är sedan länge etablerat i USA och flera länder i Latinamerika och Europa. Sedan något år finns utbildningar även i Sverige, som ges av Gunnar Thelin. Under sommaren 2023 gavs utbildningar i EOV av Bäckedals folkhögskola och kurser har även hållits vid olika tillfällen i egen regi.

Se Facebooksida för EOV Sverige eller ta kontakt med Gunnar Thelin direkt.

Kontakt: Gunnar Thelin, 070-922 74 73, gunnar.thelin@gmail.com

Digital kurs i regenerativt jordbruk

Svensk Kolinlagring har tagit fram en utbildning under namnet “Regenerativt jordbruk”, vilket är en kostnadsfri onlinekurs för jordbrukare, rådgivare, studenter på lantbruksskolor och andra som är intresserade. Kursen består av elva delkurser som ger både en överblick och en djupdykning i vad som kan förbättra jordhälsan på våra åkrar och betesmarker. Den är baserad på en kurs som tagits fram i Finland av Baltic Sea Action Group, och den svenska kursen är gjord med stöd av Postkodstiftelsen.

Läs mer och gå kursen!

Betesutbytet i Gökhem

Vid flera tillfällen har familjen Torsein i Gökhem, som ligger utanför Falköping, bjudit in till samtal och utbyte kring helhetlig och betesbaserad livsmedelsproduktion.

Läs mer på Betesutbytets hemsida