Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald

Projektet syftar till att utveckla regenerativ betesdrift för biologisk mångfald i Västra Götalandsregionen, genom kompetensutveckling bland verksamma på landsbygden och i jordbruket. Kunskapsutbytet ska ske genom fältvandringar, seminarier, konferenser, praktiska kurser i EOV och Holistic Management och även samlas i en kunskapsbank.

Projektet är del av en utlysning hos Jordbruksverket (EU-medel) som faller in under miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap, och har alltså som huvudfokus att lyfta potentialen av betesdrift som verktyg för att stärka biologisk mångfald.

Föreningen Regenerativt Sverige är en av parterna i projektet, som kommer att lyfta det holistiska angreppssättet, både vad gäller lantbrukets roll och hur lantbrukaren kan använda betesdjur som verktyg för att öka vitaliteten i landskapet.

För att kunna tillgodogöra sig och tillämpa metoder och arbetssätt inom regenerativ betesdrift på ett hållbart vis krävs en grundläggande förståelse för ekosystemprocesserna och deras betydelse för ekosystemens vitalitet, och hur de kan följas upp. Det krävs också en djupare förståelse för lantbrukets sammanhang och ett ramverk för beslutsfattande för att utöver ekologisk, hållbarhet åstadkomma en ekonomiskt och socialt hållbar verksamhet.

Detta vill projektgruppen åstadkomma genom att erbjuda kurser, seminarier, rådgivning och kunskapsdokumentation till målgruppen där kopplingen mellan välfungerande ekosystemprocesser, diversitet och hållbarhet löper som en röd tråd genom samtliga aktiviteter.

Mer information och aktiviteter igång

Nyhet om projektet

Holistic Management för lantbrukare

Webbinarium: introduktion till regenerativ betesdrift

Webbinarium: ekosystemprocesser

EOV-kurser

Sammanställning planerade aktiviteter

  • Seminarier med fältvandringar, där lantbrukare och naturvårdsexperter visar hur betesdrift och ekosystemskötsel kan utformas i praktiken, i syfte att stärka mångfalden. 

  • Webbinarier, där kunskap kring de regenerativa principerna för betesdrift förmedlas av inhyrda föreläsare och projektdeltagare.

  • Kurser i Holistic Management, där deltagarna får kunskap i att formulera sin personliga och lantbruksföretagets kontext, varifrån beslut om åtgärder kan fattas. Dessa inkluderar landskapsplanering, betesplanering, holistisk finansiell planering och planering av ekologisk uppföljning.

  • Kurser EOV där deltagarna lär sig uppföljning av hur väl ekosystemprocesserna fungerar, det vill säga grunden för att bygga och stärka biologisk mångfald, på de marker de brukar.

  • Dynamisk kunskapsbank med fakta och inspiration, som tillgängliggörs bland annat via Regenerativt Sveriges webbplats.

  • Betesutbytet, en årlig konferens där experter och regenerativa lantbrukare delar med sig av kunskap och erfarenheter. 

Sammantaget ska dessa aktiviteter öka medvetenheten om regenerativt lantbruk i Västra Götaland. Tanken är också att utveckla och stärka olika nätverk, som självständigt jobbar vidare för en fortsatt utveckling åt samma håll.