De bygger regenerativ gemenskap både digitalt och på plats i Jämtland

Behoven och önskemålen när det gäller möjligheter att experimentera kring regenerativa lösningar och utveckla samarbeten är fortfarande stora och relativt outforskade i Sverige. Förutom den roll som Fjällbete fyllt under ett antal år, och Bäckedalskursen “Regenerativt lantbruk och Holistic Management”, finns inte många platser som är öppna för att utveckla kunskaper tillsammans och därmed möjligheter att växa i en regenerativ miljö. Just detta behov har fångats upp av Anna Fundin och Durukan Dudu, som nyligen köpt en fastighet i Jämtland och ligger i startgroparna för att utveckla platsen till en regenerativ testby med samskapande i fokus.

Redan nu i februari 2024 kommer ett onlineprogram (ROPE - Regenerative Entrepreneurship Onboarding Program) starta och hålla på under tre månader. Till sommaren är förhoppningsvis de första personerna på plats i Jämtland för att börja bygga ett ekosystem av regenerativa entreprenörer.

Anna Fundin berättar:

Jag kände mig länge vilsen, jag levde ett liv jag inte kände mig hemma i. Jag drömde om community, att göra sin egen grej, att ta hand om djur, natur och varandra. Jag hade lite svårt att hitta det jag sökte i Sverige, men under pandemin hittade jag som tur var till Fjällbete i Åredalen. Det var första gången jag introducerades till regenerativt jordbruk. Efter hand infann sig en ny känsla, en känsla av hopp och gemenskap. Jag kände helt plötsligt att det jag drömt om var möjligt.

På Fjällbete träffade jag också Durukan, som skulle komma att bli min bästa vän, min partner, min mentor och mitt största stöd. Han öppnade upp helt nya världar och möjligheter för mig som jag innan inte visste fanns. Jag blev exponerad för socialt entreprenörskap, och ett globalt nätverk där alla verkade arbeta för att regenerera våra ekosystem, våra communities och våra ekonomier.

Jag fick lära mig så mycket nytt, men främst av allt fick jag enormt mycket stöd i att utveckla mina egna talanger och att prova nya saker för att bidra till det regenerativa. Jag fick uppleva så mycket mening och så mycket växande, såklart också mycket svårigheter, men när jag upplevde att jag var en del av någonting större och regenerativt så gick det bra att bemöta alla svårigheter. Jag kände att jag kom hem.

Durukan pratade ofta om hur han sett gång på gång att många unga människor vill in i den här världen, unga som längtar efter ett meningsfullt liv, som vill jobba med att regenerera ekosystemen, producera bra mat och bygga community, men hur svårt det är för många att få in en fot och göra det till verklighet. De saknar resurser som mark, pengar för att starta verksamhet, nätverk, stöd och kunskap.

Baserat på våra egna erfarenheter med alla utmaningar och begränsningar vi stött på, på vägen mot att bli en regenerativ entreprenör, så vill vi erbjuda en trygg plats där människor får tillgång till ett ekosystem fyllt av kunskap, stöd, nätverk, tillgångar som mark och andra resurser, för att möjliggöra för fler att välja den regenerativa vägen.

Vi vet hur viktigt det är att ha en trygg plats att få testa, misslyckas, prova igen och lyckas.

Sveriges första “Community Incubator Village”

Anna berättar vidare: Nu har vi för några månader sen köpt en fastighet som ska bli den första (som vi kallar den): Regenhive- Community Incubator Village. Här ska vi erbjuda en plats för människor från hela världen att komma för att lära och experimentera med sina egna regenerativa projekt och verksamheter.

Visionen är att skapa ett livfullt ekosystem, att människor ska kunna bo permanent här i sina egna hus, men också att det finns utrymme för studenter eller folk som bara vill komma för att uppleva stället och bo ett tag. Vi vill att människor ska kunna bedriva verksamheter här, i symbios med varandra, där alla vinner på att det går bra för de andra. Vi har nu skapat en process för att bjuda in människor i äventyret med oss.

Eftersom vi vill skapa ett ekosystem av regenerativa entreprenörer så har vi släppt ett ”on-boarding program” - Regenerative Entrepreneurship Onboarding Program, ett 3 månaders online program som är helt gratis. Programmet är lite ”gamified”, där vi lär oss genom verkliga uppdrag, genom saker som händer på riktigt i vårt nätverk. Tanken är att ge möjlighet att upptäcka hur vi kan använda våra unika gåvor och göra utbyten med varandra för att skapa och utveckla regenerativa verksamheter. När man gått igenom den processen kan man ansöka att få delta i LIVE – vårt fortsättningsprogram, där man får komma till vår fysiska plats i Jämtland och ta del av det som sker där.

Även om det är mycket spännande som sker så står vi också inför många utmaningar, det är mycket som är ovisst om hur utvecklingen kommer att ske. Vi är ju i ett väldigt tidigt skede också, så de människor som kommer in redan nu i början blir samskapare av hur just den här platsen kommer att utvecklas.

En vision om framtiden i Anna och Durukans” Community Incubator Village” i de Jämtländska fjällen. Illustration: Anna Fundin

Visioner om framtiden

Det första programmet startar redan i slutet av februari och i sommar hoppas vi kunna bjuda in folk från vårt första program hit till Jämtland, för att börja fylla stället med liv. Det är många olika faktorer som spelar in och mycket som är oklart än, men jag hoppas absolut på att vi kommer ha djur på markerna i sommar, göra eget plank, börja med lite enklare byggen och så klart lite odling. Sen hoppas jag såklart på att andra människor kommer med idéer och initiativ på vad de vill göra och bidra med här!

Om vi ska se längre fram så hoppas vi på att bygga upp ett starkt ekosystem av entreprenörer som samarbetar. Vi ser gärna att vissa flyttar hit och hjälper oss att bygga upp platsen, driver verksamheter och bygger ett blomstrande ekosystem tillsammans med oss. Andra kanske bor i andra delar av landet och världen och bygger upp sina egna ekosystem där.

Vi hoppas att få vara del av och se många regenerativa communities växa upp i en massa olika delar av världen. Jaaaa, det är en väldigt spännande tid vi lever i och jag är så tacksam för att jag hittade den regenerativa rörelsen, det har räddat mitt liv på så många sätt :)

Nyfiken?

Läs mer om ROPE-programmet, Incubator Village och hur du ansöker

Följ inititativets utveckling på instagram

Annas berättelse i kort videoformat “Becoming a regenerative entrepreneur”

 
Föregående
Föregående

Djur i skogen och naturnära skogsbruk var temat på träff i Vederslöv

Nästa
Nästa

En liten julehilsen fra Regenerativt Norge