Tre kurser i Småland: Fördjupning jordhälsa
Svensk Kolinlagring bjuder in:
Vill du fördjupa din förståelse för hur en bra jordhälsa och ett aktivt mikroliv i jorden kan hjälpa din verksamhet bli mer resilient och lönsam? Vill du veta hur vi kan få fler mikrober i våra jordar samt få dem att förse våra grödor med den näring de behöver? Då är detta kursen för dig!
Vi erbjuder tre kostnadsfria kurser som har liknande innehåll men händer på tre olika gårdar som har lite olika inriktning:
Måndag den 7e juli kommer vi vara på Voxtorpsgården söder om Kalmar. Här arbetar Karin och Jonas Lundqvist med grönbeteshöns, utegrisar, dikor samt håller på med mellangrödor, ferment och kompostering.
Tisdag den 8e juli kommer vi vara hos SandelliBöle på Öland. Här arbetar Erik Sandell med att beta sina nötdjur enligt planerat bete på både åkerbeten, naturbeten och skogsbeten.
Onsdag den 9e juli kommer vi vara på Alvas Naturbete utanför Mönsterås. Här arbetar Daniel Hägerby med att beta sina nötdjur enligt planerat bete, mjölkar ute på betet, samt har grönbeteshöns som också ingår i rotationen.
Dagen kommer innebära en blandning mellan fältbesök samt föreläsning på sal.
Dagen börjar kl 09.00 där vi först kommer gå igenom principer för jordhälsa och hur vi kan arbeta rent praktiskt för att förbättra jordhälsan och den vattenhållande förmågan på våra gårdar. Sen kommer vi få en rundvisning på gården där lantbrukaren berättar om sin verksamhet, hur de arbetar för att öka jordhälsan och vilka effekter de har sett av det både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.
Lunch kommer att serveras kl 12 till självkostnadspris som kan betalas kontant eller med Swish.
Efter lunch kommer vi vara inomhus, delas in i mindre grupper och titta på jord under mikroskop. Alla deltagare uppmuntras till att ta med sig sin egen jord hemifrån för att undersöka. Vi lär oss om vilka mikrober vi kan hitta i våra jordar, hur man känner igen dem, samt varför de är viktiga för jordhälsan.
Innan hemgång kl 15.30 har vi uppsamling och diskussion om det vi lärt oss under dagen.
Datum: Antingen måndag den 7e, tisdag den 8e eller onsdag den 9e juli. Mikroskopen begränsar antalet deltagare så vi har ett maxtak på 12 deltagare per kurstillfälle. Välj vilka datum du har möjlighet att delta i formuläret nedan - ju fler du väljer, desto större chans att du får plats.
Tid: 09.00 - 15.30 oavsett dag
Plats: Beroende på vilken kurs du får plats på så kommer exakt adress mailas ut några dagar innan kursen.
Kursen är kostnadsfri och tillgänglig för alla verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag samt företag och idéella föreningar med hästverksamhet med minst 10 hästar. Kursen är finansierad av Länsstyrelsen Kalmar med medel från EUs strategiska plan, Ett rikt odlingslandskap.
Sista anmälningsdag är fredag den 4 juli. Om ni har frågor så maila Christina Berneheim på christina.berneheim@svenskkolinlagring.se eller ring 070-072 69 19.
Fakta om kursledarna
Christina Berneheim är rådgivare på Svensk Kolinlagring AB inom regenerativt jordbruk med speciell kompetens inom holistiskt planerat bete.
Malin Isaksson är certifierad jordhälsokonsult vid Soil Food Web School och driver sin egna konsultfirma Soil Sister.