Den viktiga skillnaden mellan komplexa och komplicerade system

Text: Christian Dahlqvist, Sundhult

I vår värld finns det en fascinerande mångfald av olika system som styr allt från teknologins minsta kretsar till de mest omfattande ekosystemens dynamik. Att förstå dessa system är nyckeln till innovation, hållbarhet och framsteg.

System kan grovt delas in i två kategorier; komplicerade och komplexa. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa system?

Komplicerade system

Komplicerade system är som pussel, där varje del har en bestämd plats och funktion. Dessa system är ofta konstruerade av människan och kännetecknas av deras noggranna ordning och förutsägbarhet.

Ett typexempel är en dator, vars kretsar och programvara samverkar för att utföra komplexa uppgifter på ett förutsägbart sätt. Varje komponent i systemet är designad för en specifik funktion, och systemets övergripande beteende går att analysera genom hur dessa komponenter interagerar.

Ett annat exempel på ett komplicerat system är en bilmotor. Den består av tusentals delar, från kamaxlar till förbränningskammare och ventiler, var och en exakt utformad för att passa in i det större maskineriet. En modern bilmotorn styrs dessutom av elektronik, sensorer och datorer som tillsammans utgör flera sammansatta komplicerade system

Även om komplicerade system är förutsägbara, så kan felsökning och reparationer kan vara extremt utmanande. Det krävs en djup förståelse för systemets design och funktion för att kunna identifiera och åtgärda fel.

Komplexa system

Å andra sidan har vi komplexa system, som kännetecknas av dynamiska interaktioner och oförutsägbara utfall.

Ett exempel är fågelflockar, vars medlemmar följer enkla regler – håll avstånd till grannarna, matcha flockens hastighet, undvik rovdjur – men tillsammans skapar de ett beteende som är oändligt mycket mer sofistikerat än vad varje enskild fågel bidrar med. Denna form av emergent (oförutsägbart) beteende, där helheten är mer än summan av dess delar, är ett kännetecknande för komplexa system.

Mänskliga samhällen är ett annat exempel på komplexa system. Individers interaktioner, kultur, ekonomiska system och teknologiska utveckling samverkar på sätt som är svåra att förutsäga och styra. Dessa system utvecklas över tid, anpassar sig till nya förhållanden och utmaningar, och visar hur komplexitet kan ge upphov till både kreativitet och kaos.

Förstå systemen

Att betrakta dessa två typer av system i kontrast till varandra, ger en viktig insikt: medan komplicerade system kräver expertis i design och teknik för att bygga och underhålla, kräver komplexa system en förståelse för dynamik, relationer och emergenta egenskaper för att kunna navigera och påverka.

Detta understryker vikten av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att hantera utmaningarna och möjligheterna som dessa olika system presenterar.

Att fördjupa vår förståelse för både komplicerade och komplexa system är avgörande för att utveckla mer hållbara och resilienta samhällen, teknologier och miljöer.

Genom att uppskatta den unika naturen hos varje systemtyp kan vi bättre anpassa våra strategier för att hantera dem, vilket leder till mer effektiva och hållbara lösningar på de problem och utmaningar vi står inför.

Holistic Management – ett sätt att hantera komplexitet

För att navigera i komplexa system kan Holistic Management användas, ett beslutsramverk som hjälper individer och organisationer att göra välgrundade val.

Genom att se på helheten, överväga alla relevanta faktorer och deras potentiella interaktioner, underlättar det här ramverket hanteringen av komplexa miljöer. Detta är särskilt relevant inom jordbruk och naturvård, där ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer måste balanseras för att uppnå hållbara resultat.

Hur gör vi på vår gård?

På gården Sundhult utgår Christian och Hanna från platsens förutsättningar, hur de själva vill ha det och hur de når ekonomisk hållbarhet när de med hjälp av Holistic Management planerar för vilken typ av mat de ska producera. Foto: Christian Dahlqvist

I Sundhult använder vi Holistic Management som hjälp för att ta beslut. Genom regenerativt lantbruk strävar vi efter att inte bara producera mat på ett hållbart sätt, utan också att förbättra jordens hälsa, öka biologisk mångfald och stärka ekosystemens resiliens. Detta tillvägagångssätt erkänner de komplexa systemen i naturen och försöker respektera och arbeta med dem, snarare än att dominera eller ignorera dem.

Det hjälper oss också att lägga ett ekonomiskt perspektiv och tänka över hur människor, från individen till familjen och andra omkring oss, vill ha det.

Vi berättar mer kring detta på vår Youtube-kanal, där vi visar hur Holistic Management kan användas och fungerar i praktiken på en småskalig gård.

Det är viktigt att förstå att det inte finns ett entydigt svar på hur saker ska utföras.

För varje plats är unik.

För varje människa har en egen vilja och mål.

För varje tidpunkt är speciell.

Alla måste hitta sitt sammanhang, sin kontext, och ta ett eget beslut.

Visst, det är komplext, men nu vet du vad som kan hjälpa dig att navigera i din beslutsångest.


Mer om Sundhult och Solskensfarmarna

Sundhults webbplats

Solskensfarmarna

Kolla in Sundhults Youtubekanal

Slaktar-Stina skriver om samma tema på sin blogg: Mänsklighetens största utmaning

 
Föregående
Föregående

Kan kor verkligen vara ute på vintern?

Nästa
Nästa

Bonden, maten och freden