Fler potatisodlare ger bättre beredskap

Denna vecka är utpekad som potatissättarvecka, inom kampajen Potatisuppropet som Omställningsnätverket anordnar sedan flera år tillbaka. Regenerativt Sverige är en av de organisationer som står bakom uppropet, och delar bilden av att vi behöver bli fler som bidrar till matproduktionen. Om det så handlar om att odla potatis hemma i trädgården, eller att hålla hundratals betesdjur i markerna.

Potatis är en näringsrik gröda som lätt att odla. Men det är svårare att få till storskalig odling utan kemikalier, varför många och mindre odlingar är en bra idé när det kommer till potatis. Foto: Marie Svärd

Som en respons på det ansträngda globala läget har flera organisationer gått samman i kampanjen Potatisuppropet. Syftet är att lyfta civilsamhällets roll och möjliga kraft när det gäller att bidra till matproduktionen. Nu bjuder ett flertal intresseorganisationer gemensamt in till en potatissättarvecka under vecka 19. Tanken är att varje potatis som kommer i jorden i vår, bidrar till ökad matsäkerhet i höst. Varför just potatis? Nu som förr är potatisen vårt bästa och mest pålitliga baslivsmedel. Nästan vem som helst kan odla potatis.

FOR, Fritidsodlarnas Riksorganisation, samlar över 75 000 fritidsodlare i 19 föreningar runt om i landet. Färsk statistik från Novus visar att 79 procent av svenskarna anser att det egna odlandet är viktigt i krissituationer. Andelen som odlar ätbart i trädgården är 76 procent.

– I Sverige finns idag 2,6 miljoner trädgårdar som skulle kunna bidra stort till livsmedelsberedskapen. Här behöver kunskap kring odling spridas, därför tycker vi inom FOR att detta är ett viktigt arrangemang, säger Marek Rolenec från FOR. 

Kampanjen Potatisuppropet föddes våren 2020 när länder stängde sina gränser under den pågående pandemin, och som ett svar på osäkerheten kring hur importen av livsmedel skulle utvecklas i framtiden. Omställningsnätverket var då som nu initiativtagare, och i år är fler organisationer än någonsin med för att lyfta frågan om livsmedelsberedskap. 

https://omstallning.net/potatisuppropet/

- Det är enormt stort och roligt att ha så många fantastiska organisationer med oss i år! Även om tiderna är utmanande på många plan så ser vi kraften i att komma samman. Maten kan verkligen visa vägen till resilienta lokalsamhällen där vi tar ansvar tillsammans, säger Arci Pasanen från Omställningsnätverket.

Pressmeddelandet

Inslag i P4 Sveriges radio Jämtland, med Åsa Vilhelmsson

Organisationerna som stöttar Potatisuppropet:

Omställningsnätverket

FOR Fritidsodlarnas Riksorganisation

FOBO - förbundet organisk biologisk odling

Regenerativt Sverige

Svenska koloniträdgårdsförbundet

Holma folkhögskola

Bäckedals folkhögskola

Agroforestry Sverige

Hela Jorden

Mikrojordbruket

Odla Ihop

Permakulturföreningen

Hållbar mat Helsingborg

 
Föregående
Föregående

Del tre i artikelserie: Att göra en betesplan!

Nästa
Nästa

Ny funktion för nätverkande!