Webbinarier om regenerativ betesdrift för biologisk mångfald

Välkommen att delta i en digital seminarieserie i två delar, som ger en introduktion till betesdjurens viktiga roll i landskapet, och hur vi kan använda dem som hjälp för att stärka naturens inbyggda funktioner och strävan efter mångfald. Hjälp gärna till att sprida denna möjlighet till fler!


Seminarierna är en del i projektet ”Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald”, som finansieras av EU via Länsstyrelsen Västra Götaland och Jordbruksverket. Regenerativt Sverige är initiativtagare och samverkanspart i projektet.

Webbinarierna kommer att vara i 1-1,5 timme, beroende på hur mycket diskussion och frågor det blir.

22 april kl 15.00: Introduktion till regenerativ betesdrift

Den som börjar använda sig av regenerativ betesdrift kan ganska snabbt se att landskapet svarar. Foto: Marie Svärd

Anders Assis, lantbrukare, kulturhistoriker och ordförande i Regenerativt Sverige, ger en introduktion till regenerativ betesdrift. Hur kan man hjälpa djuren att göra så stor nytta som möjligt i landskapet? Hur börjar man, och vilka grundläggande principer bör man ha koll på? Anders beskriver också översiktligt hur man tänker när man gör en betesplan.

Seminariet riktar sig till alla som vill få en inblick i hur regenerativt lantbruk fungerar, med särskilt fokus på betesdjurens roll. Du kan vara lantbrukare som funderar på att ställa om din betesdrift, eller en naturvårdsintresserad som är nyfiken på hur människor och djur kan samspela för att stärka våra nära landskap. Evenemanget i kalendariet.

6 maj kl 15.00: Ekosystemprocesserna – att förstå landskapets språk

Genom att förstå vilka funktioner ekosystemprocesserna fyller, och hur du själv kan följa utvecklingen i en gräsmark nära dig, blir landskapets språk tydligare. Foto: Marie Svärd

Gunnar Thelin, växtekolog, lantbrukare och vice ordförande i Regenerativt Sverige, ger en inblick i de grundläggande funktionerna i ekosystemet. Det handlar om vattencykeln, mineralcykeln, energiflödet/fotosyntesen och artsamspelet, där var och en och framför allt allihop tillsammans, utgör grunden till allt liv. Gunnar berättar varför det är viktigt att känna till hur dessa fungerar och samspelar, och hur vi med hjälp av betesdjur kan jobba aktivt för att stärka dessa processer. Han går också översiktligt in på hur man kan lära sig att läsa av sitt landskap, och bedöma hur det är ställt med ekosystemprocesserna på en plats.

Seminarierna kommer att hållas digitalt via Zoom, och även spelas in och läggas på Regenerativt Sveriges Youtube-kanal. Evenemanget i kalendariet.

https://www.regenerativtsverige.se/nyheter/stod-for-regenerativ-betesdrift-vg

Regenerativ betesdrift för
biologisk mångfald

– finansieras av EU via Länsstyrelsen Västra Götaland och Jordbruksverket.


 
Föregående
Föregående

Regenerativ kvinnokraft och kollektiva intiativ på europeisk träff i Alnarp

Nästa
Nästa

EARA har tagit första steget i sin Regenerating Europe Tour